Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

Gull og sølv: Lettomsettelig – men til hvilken pris?

Er du av dem som har gamle gullsmykker og annet edelt metall «slengnde» i nattbordskuffen eller i pengeskapet? De fleste av oss har nok edle gjenstander som aldri blir benyttet – og dette har gull– og sølvbransjen oppdaget. De vil kjøpe gullet ditt – men til hvilken pris? Kjemi dro på byen med et passende utvalg gullsmykker for å sjekke hva noen av aktørene var villige til å gi oss kontant i hånden for varene.
En pose med gull. Kjemi dro på byen med en pose gullsmykker for å sjekke priser.
En pose med gull. Kjemi dro på byen med en pose gullsmykker for å sjekke priser.
Gullsmed Berit Blørstad Pedersen hos K.A. Rasmussen gir kundene eksakte analysesvar og dagens pris i løpet av få sekunder takket være ikke-destruktiv elementanalyse.
Gullsmed Berit Blørstad Pedersen hos K.A. Rasmussen gir kundene eksakte analysesvar og dagens pris i løpet av få sekunder takket være ikke-destruktiv elementanalyse.
Innehaver Helge Bjørklund (t.v.) og daglig leder Kai Gustav Piene hos Gullsmed Bjørklund studerer firmaets nyinnkjøpte XRF-analysator..
Innehaver Helge Bjørklund (t.v.) og daglig leder Kai Gustav Piene hos Gullsmed Bjørklund studerer firmaets nyinnkjøpte XRF-analysator..

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter

Noe av det første vi oppdaget var at oppkjøperne stort sett kun er interessert i sølv og gull. Dersom du har en ring i platina, er denne «uinteressant» – eller den kan bli «mistolket» som hvitt gull dersom det mangler stempel. Grunnen er at mange av oppkjøperne mangler relevant utstyr for klassifisering av edle metaller. Ringer med diamanter eller andre edle stener er også dårlig butikk for deg som selger. Da det kun er metallet som er av interesse, blir stenene fjernet. Disse kan du få tilbake, men det garanteres ikke for skader da verktøyet oppkjøperne besitter gjerne er av den grovere typen.

Store forskjeller
En av oppkjøperne vi besøkte er å finne rundt om på kjøpesentre. Her kan en levere inn gullet, ta en runde i butikkene og komme tilbake etter en liten stund for å få priskalkylen. Ved å benytte vekt og se på stempler i ringene, ble «vårt» gull kalkulert på strak arm – og pristilbudet var på NOK 5.640.
   Oppkjøper nummer to driver også ambulerende virksomhet, blant annet fra hoteller, men har også opprettet eget kontor i Oslo sentrum. Vi dro til «hovedkontoret» og her ble både stempler og vekt sjekket. I tillegg ble gullet utsatt for syretest for å fastslå om det var 14 eller 18 karat. Etter kort tid kunne ekspeditøren presentere pristilbudet på NOK 7099.
   Siste besøk var hos K.A. Rasmussen – nordens største leverandør av edelmetaller K.A. Rasmussen har investert i Thermos XRF-analysator (Niton XL 2) og gullsmed Berit Blørstad Pedersen tar hånd om analysene ved det relativt nyopprettede kontoret i Oslo. Med moderne og velkalibrert analyseutstyr var det liten tvil om hva vår samling med smykker inneholdt, og etter kort tid kom pristilbudet på bordet: NOK 9946 – basert på dagens veiledende priser.
   K.A. Rasmussen var den eneste av de tre oppkjøperne vi besøkte som visste hvem vi var, men prisen vi fikk er regnet på samme måte som den «Hvermansen» ville fått.
   Blørstad Pedersen kunne fortelle om god pågang av salgsvillige nordmenn, men også om de som reagerte på at et godt stykke håndarbeid i gull ble relativt lavt priset.
   – Vi betaler dessverre bare for metallet og timer med gullsmedarbeid honoreres dessverre ikke. I begynnelsen syntes også jeg som fagperson at det var fælt at gammelt sølvbestikk og nydelige gullringer skulle rett i smelteovnen. Etter hvert har jeg klart å «omstille» meg til å tenke at det «er bare en bit metall», sier Blørstad Pedersen.

Kundelojalitet
En annen norsk aktør som kjøper gull og sølv er Gullsmed Bjørklund. Kjeden finnes over hele landet og har tilsammen 66 butikker. Her finner en klokker og smykker sammen med diamanter, gull, sølv, og andre edle metaller.
   Bjørklund har holdt på i 20 år, og i januar i år startet de Gullbørsen der kundene kan bytte gull og sølv mot penger – både i butikkene og på nettet. I østlandsområdet er det hele 95 prosent av de som blir spurt som kjenner til Gullsmed Bjørklund. På landsbasis er tallet 86 prosent.
   – Dette krever også noe av oss, sier innehaver Helge Bjørklund.
   – Vi har ikke råd til at kundene skal føle seg lurt – og de fleste som har gull å selge kommer i en av butikkene.
   Gullsmed Bjørklund har også et godt samarbeid med politiet slik at de unngår å bli sittende med mulig tyvgods.

Exit syre
Til nå har det vært vanlig å teste gullkvalitet ved bruk av syrer. Selv om denne metoden har vært brukt i årevis, er den ikke helt nøyaktig.
   – For å bevare «ryktet» bestemte vi oss for å ta i bruk moderne teknologi i form av ikke-destruktiv elementanalyse, og vi fant fram til Thermos XRF-analysator. Når instrumentet er kalibrert, får vi vite eksakt hva slag gull- eller sølvkvalitet vi har med å gjøre – samt om det finnes andre metaller i gjenstanden. Da er det også mulig å gi kunden en mer nøyaktig pris, sier Helge Bjørklund.

Konklusjon
Selv om vår lille test ikke holder mål rent empirisk, viser den at det er svært store forskjeller når det gjelder prissetting av gull og sølv – og at det nok lønner seg å oppsøke aktører som benytter moderne analysemetoder. Prissetting ved hjelp av syretest eller kun ved visuell bedømming kan medføre relativt stort tap for den som vil avhende gammelt gull og sølv.

******

Store prisforskjeller
Oppkjøper med analyseutstyr: NOK 9946
Oppkjøper med syretest:          NOK 7099 -28,6%
Oppkjøper med vekt:                NOK 5640 -43,3%

- eller sagt på en annen måte: Ved å velge en oppkjøper med syretest i stedet for ren visull kontroll, steg prisen med 25 prosent. Ved å velge en oppkjøper med avansert anelyseutstyr gikk prisen opp med hele 75 prosent i forhold til oppkjøperen med lupe og vekt.