Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

50 år med vanillinproduksjon

11. april 2012 markerte Borregaard at det er 50 år siden selskapet startet med produksjon av vanillin basert på tømmer (sulfittavlut) – noe Sarpsborg-bedriften er alene om i verden.
Per Sørlie, administrerende direktør ved Borregaard, konstaterte at vaniljesmaken i jubileumsbløtkaken var fortreffelig. Her flankert av personalleder Anne Lise Skaugen (t.v.) og kontorleder Birgitta Gundersen. (foto: Kjemi)
Per Sørlie, administrerende direktør ved Borregaard, konstaterte at vaniljesmaken i jubileumsbløtkaken var fortreffelig. Her flankert av personalleder Anne Lise Skaugen (t.v.) og kontorleder Birgitta Gundersen. (foto: Kjemi)
Tor Gunnar Gjøs har arbeidet med vanillinproduksjon i 35 år.
Tor Gunnar Gjøs har arbeidet med vanillinproduksjon i 35 år.
Norsk merkevare: Supreme vanillin. (foto:Kjemi)
Norsk merkevare: Supreme vanillin. (foto:Kjemi)

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter

Det finnes også andre vanillinprodusenter, men disse baserer seg på petrokjemiske råvarer. Derfor foretrekker mange kunder å kjøpe tømmerbasert vanillin – blant annet på grunn av miljøengasjement og ønsket om å støtte «green chemistry».

Internasjonalt produkt
Etter servering av bløtkake (selvsagt med vaniljesmak) og kaffe til gjester, nåværende og tidligere ansatte, kunne Per Sørlie, administrerende direktør ved Borregaard, slå fast at et produkt som har levd i 50 år – og som stadig selger godt – må kunne betegnes som unikt. Både inntjening og markedsposisjon har styrket seg de siste årene – noe han forklarte med at en har funnet «de rette kundene» samt at flere av disse mener at lignin-basert eller tømmerbasert vanillin smaker bedre enn vanillin basert på petrokjemiske råvarer. Vanillin har etter hvert også blitt en merkevare, og topproduktet hos Borregaard kalles Supreme.
   Thomas Marwedel, ansvarlig for Aroma Chemicals i Borregaard, kunne fortelle at vanilje er en av verdens mest populære smaker, og i anledning jubileet hadde han samlet hele det internasjonale salgskorpset i Sarpsborg. Både India, Singapore,, Kina, Europa og USA var representert – noe som viser at Borregaard virkelig har et produkt som etterspørres internasjonalt.

Historisk tilbakeblikk
Endre Steinbru avsluttet feiringen med et historisk tilbakeblikk. Han kunne fortelle at i 1955 ble under halvparten av tømmerstokken benyttet. Resten gikk til utslipp. Den gangen var nok ikke miljøaspektet særlig fremtredende, men så stort «svinn» harmonerte likevel dårlig med både økonomiske betraktninger og ledelsens ønske om «å bli best». På slutten av 1950-tallet kom planene om å starte en vanillinfabrikk – også som resultat av at større aktører innen smakstilsetning ønsket seg en stor vanillinfabrikk.
   I løpet av årene som har gått siden produksjonen startet i 1962, har en blant annet gått fra ni trinns oksidasjon til kontinuerlig prosess, og produktet som i sin tid ble pakket midt inne i produksjonslokalene har fått sitt eget pakkeri som følger strenge krav til behandling av næringsmidler.

Fakta:
Vanillin, metylvanillin, eller 4-hydroksi-3-metoksybenzaldehyd, er en kjemisk forbindelse med formelen C8H8O3. Dette er også hovedkomponenten i naturlig vanilje. Syntetisk vanillin anvendes som smaktilsetting og hos Borregaard skjer produksjonen ved cracking av lignin basert på sulfittavlut. Syntetisk vanillin er så kraftig at det kun er rundt to prosent vanillin i vaniljesukker (resten er melis). Det meste av vanillin anvendes som smakstilsetting, oftest i søte matvarer. Iskrem- og sjokoladeindustrien står tilsammen for cirka 75 prosent av vanillinforbruket.