Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

Hekta på Lego

First Lego League (FLL) er en kunnskapskonkurranse for barn og unge i alderen 10-16 år, og konkurransen har vært arrangert siden 2000. Bak konkurransen står First Scandinavia og hensikten med arrangementet er å øke interessen for teknologi og vitenskap og å stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere. På Lillestrøm finner vi en kjemiker som har blitt hekta på Lego.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter, foto: FLL


 – Jeg har alltid ment at dette er et fantastisk initiativ for å få barn og ungdom interessert i teknologi og naturfag, sier Nils Arne Jentoft som til daglig er å finne som sjef på laboratoriet hos Dynea AS.
   Den norske avdelingen av FLL har hovedsete i Bodø, og Jentoft med oppvekst i Salten, oppdaget konkurransen via lokalavisen som han abonnerer på.
   – Siden 2007 har Kunnskapsbyen Lillestrøm (KL) vært arrangør for Oslo/Akershus, men lag fra både Østfold og Vestfold har valgt Lillestrøm som konkurransearena. Prosjektleder her har vært Jan Carsten Gjerløw fra KL, og Jentoft har deltatt i dommerteamet samtlige år.

Prosjekt og roboter
Hvert år kommer et nytt og inspirerende oppdrag med et samfunnsrelevant tema. Oppgaven slippes i begynnelsen av september og nøyaktig åtte uker senere går de regionale finalene av stabelen. I oppdragene finnes ingen fasitsvar, lagene kan arbeide fritt, bruke sin oppfinnsomhet og kreativitet og selv velge hvor stor innsats de skal legge i prosjektet. FLL-oppdraget er tredelt og byr på utfordringer innenfor forskning, teknologi og profilering. I forskningsoppgaven skal lagene selv definere et problem. Deretter skal de lete og forske på fakta rundt dette og presentere en ny og smart løsning. I teknologioppgaven skal lagene bygge en Lego-robot og programmere denne til å løse oppgaver på robotbanen. Til slutt skal lagene i profileringsoppgaven arbeide for at andre skal få se og høre om laget og prosjektet. Det store høydepunktet under finaledagen er robotkonkurransen, hvor lagene konkurrerer to mot to fra innledende runder, via mellomrunder, semifinale og finale. Her skal de vise hvordan de har greid å programere robotene til å løse 15-20 oppgaver i løpet av to og et halvt minutt. Vinneren av FLLs Championspris går videre til den skandinaviske finalen hvor vinneren igjen går til en verdensfinale.

Kjemisk relatert
Tema for konkurransen i 2011 var «Food Factor» der deltakerne også kom i kontakt med forskjellige kjemiske begreper – blant annet knyttet til matvaresikkerhet i form av hygiene, tilsetningsstoffer og virus.
   – I tillegg til arbeidet i gruppen med prosjektoppgave og robotprogrammering, kommer deltakerne også i kontakt med lokalt næringsliv som kan knyttes til oppgaven, sier Jentoft.

Senior solutions
I 2011 deltok 714 lag og ca 10.000 deltakere i de regionale finalene i Skandinavia og 40 lag i den skandinaviske finalen som ble arrangert på Gjøvik 3. desember. På verdensbasis deltok 170.000 barn fra 56 land. I 2012 er FLL-oppdraget Senior Soulutions der deltakerne skal finne ut hvordan vi sikrer livskvalitet mens vi blir eldre, og Nils Arne Jentoft blir ganske sikkert å finne i årets dommerpanel under arrangementet i Kunnskapsbyen Lillestrøm – og han oppfordrer voksne med sans for ideen å trå til som veiledere for lagene eller som dommere. Mer om First Lego League finner du på www.hjernekraft.org