Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

En uvanlig og utmerket biografi

Det må sies å være krevende å skrive en ny biografi om Marie Curie etter at dusinet av dem er allerede utgitt, startende med datteren Eve Curies fengslende standardverk Madame Curie. Biografien som omtales her heter Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout. Forfatter er Lauren Redniss.
Lauren Redniss, amerikansk forfatter og kunstner med mange anbefalinger, nominert til Pulitzer-prisen. (Foto: clarionfriends.wordpress.com)
Lauren Redniss, amerikansk forfatter og kunstner med mange anbefalinger, nominert til Pulitzer-prisen. (Foto: clarionfriends.wordpress.com)
Jorolf Alstad (em) Kjem. Inst. Universitetet i Oslo

Det kom tidlig også en barnebokfortelling om Marie Curie, til og med på norsk (Alice Thorne: Historien om Madame Curie, Forlagshuset A/S, Oslo 1960). Den utgaven vil lett minnes ved å begynne å bla i den nye biografien, som starter med mange fargetegninger som om det var en barnebok. Men en ser raskt at det er en «barnebok» for voksne med sitater, anekdoter og sjeldne arkivbilder som er hentet fram, pluss forfatterens kunstneriske illustrasjoner. Boken er delt i to hvor første del har tre kapitler, Symmetri, Magnetisme og Fusjon. I del to er det seks kapitler, Hvite Glimt, Materiens Ustabilitet, Halveringstid, Isolasjon, Eksponering og tilslutt Datter-Elementer.
   I det nest siste kapitlet omtales romansen mellom Marie Curie og Paul Langevin – et yndet tema i de fleste biografiene skrevet om Marie Curie. Dette forholdet startet 4 år etter Pierre Curies død. Det skapte voldsomme reaksjoner i Paris’ sosietetskretser, da Langevin var gift og hadde familie. Han var tidligere elev av Pierre Curie og en høyst begavet fysiker. Einstein skal ha uttalt at «Langevin ville ha utviklet den generelle relativitetsteorien, hvis det ikke var blitt gjort av andre». Lauren Redniss har kanskje følt seg litt brydd over dette tema i sin bok, og starter med unnskyldninger til Marie Curie, og gjengir hennes meddelelse: «There is no connection between my scientific work and the facts of private life» – en berømt uttalelse av Marie Curie etter at hun ble advart mot å motta Nobelprisen i Stockholm i 1911. En kuriositet som gir romansen en lykkelig slutt, er at datterdatter til Marie Curie, Hélène, blir gift med barnebarnet til Paul Langevin, og lyder navnet Hélène Langevin-Jolliot. Hun er fysiker, men uten Nobelpris, som familien for øvrig hittil har vunnet fire ganger.
   Marie Curie er blitt høyt vurdert for sine oppdagelser som hadde potensialet til å helbrede kreft-sykdommer. Men med forholdet til Langevin ble hennes popularitet borte. Imidlertid følte hun en sterk plikt til innsats for Frankrike under første verdenskrig, og kom i gang med et mobilt røntgenutstyr til bruk ved operasjoner av sårete soldater ved fronten. Det hjalp kirurgene med å lokalisere kuler og granatsplinter. Men virkning av vedvarende eksponering av røntgenstråler var ukjent på den tid og medførte store strålingsdoser til røntgenologen, Marie Curie selv, og hennes datter Irène, som ble engasjert allerede som 17-åring. Moren gjennomgikk flere øyeoperasjoner i ettertid og datteren utviklet levkemi og døde 59 år gammel. Men Madame Curie gjenvant sin popularitet og ble en nasjonal helt for sin innsats med røntgenbilen «petit Curie».
   Biografien omtaler både positive og negative effekter knyttet til radioaktivitet. Særlig er helsebringende effekter mange, i sin tid listet som reklame for radium uten å vise til dokumentasjon, mens de skadelige effekter av atombombene over Hiroshima og Nagasaki blir belyst. En spesiell historie er knyttet til en nedlagt gull-og sølv-gruve i Montana i USA benyttet som radon-spa. Over to tusen personer har årlig oppholdt seg en periode i gruven og pustet inn radon-luft for helbredelse. Radon-innholdet i luften i gruven er cirka 48 tusen becquerel per kubikkmeter luft og svarer til en faktor 300-400 over anbefalt maksimal konsentrasjon i luften i boliger.
   Forfatteren benytter cyan-fargestoffer i sine kunstneriske illustrasjoner, og det er blitt observert at når lyset slukkes, vil boken, Radioactive, liggende på nattbordet være selvlysende. Radioactive tar også for seg blodlut-saltet, berlinerblått, og dets evne til å binde cesium og forhindre den langtlevende radioaktive traceren, Cs-137, i å bli tatt opp i næringskjeden. Denne boken vil være ypperlig for studenter som er interessert i vitenskapshistorie, og utmerket som håndbok for lærere som vil presentere et spennende drama fra vitenskapens verden.