Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

Pittcon 2011: B2B i Atlanta

Årets Pittcon – The Pittsburgh Conference on Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy – åpnet dørene i Atlanta, GA, USA, i år for 62. gang med nærmere 17.000 deltakere – en smule oppgang fra 2010.
Citius LCMS fra Leco Corp.
Citius LCMS fra Leco Corp.
TrueSurface Microscopy raman spektrometer fra WITec GmbH.
TrueSurface Microscopy raman spektrometer fra WITec GmbH.
Samplicity fra Millipore.
Samplicity fra Millipore.
AstraGene UV spektrofotometer fra AstraNet Systems.
AstraGene UV spektrofotometer fra AstraNet Systems.
Tekst & foto: Lars Ole Ørjasæter

Som vanlig startet konferansen og utstillingen med et plenarforedrag der arrangørene i år hadde invitert Chad A. Mirkin, sjef for the International Institute of Nanotechnology ved Northwestern University, IL, USA. Han er også professor innen områdene kjemi, kjemisk og biologisk engineering, biomedisinsk engineering, materialforskning og -utvikling samt medisin (!).
   Mirkin er en ledende ekspert innen nanoteknologi samt nanoskala-produksjon og anvendelser av slike produkter innen medisin, og han er også medlem av President Obamas Science and Technology Advisory Council.
   Mirkins åpningsforedrag hadde tittelen «Polyvalent DNA Architectures: New Modalities For Intracellular Gene Regulation and Detection». I løpet av det siste tiåret er det utviklet metoder for å modifisere nanopartikler med oligonukleotider. Samtidig ble det avdekket hvordan slike partikler kan brukes som byggesteiner for å lage høyfunksjonelle materialer som kan benyttes i sydomsdiagnostikk.
   Mirkin snakket blant annet om «antisense»-partikler og hvordan disse kan øke pasientens overlevelsesmulighet ved kreft og andre livstruende sykdommer. «Antisense»-terapi gir nye behandlingsmuligheter ved kreft og kardiovaskulære sykdommer, og kombinasjonen nanoteknologi og analytisk kjemi gjør det mulig å oppdage sykdom på et tidligere tidspunkt.
   – Dette gjør det videre mulig å starte behandlingen på et tidligere tidspunkt, noe som gir langt større overlevelsesprosent, sa Mirkin.
   Ny teknologi gjør at en kan utvikle nye terapeutiske verktøy for reparasjon av DNA og nukleinsyrer (RNA).

Oppgang
Pittcon-president Penny Gardner, tidligere sjef for en miljø-lab i Pittsburgh, uttalte at mens pilen for andre utstillinger og konferanser fortsatt pekte nedover, hadde nedgangen for Pittcon snudd, og flere utstillere hevdet at årets utstilling var den beste på lenge. Det er likevel en del som stiller spørsmål ved om Pittcon bør arrangeres hvert år, men ledelsen er i alle fall sikker i sin sak og har bestilt møteplass fram til 2020 med Orlando som samlingssted i 2012. For den interesserte følger deretter Philadelphia, Chicago, New Orleans, Atlanta, Chicago, Orlando, Philadelphia og Chicago).
   I år ventes det at salget for analytisk instrumentering vil vokse med fem present global, anført av massespektrometri (MS) og ultra-high-performance væskekromatografi (UHPLC). Samtidig har større oppkjøp den senere tiden ført til større konkurranse, skal en tro utgiveren av nyhetsbrevet Instrument News, Stefan Fritsch.
   Uansett har Pittcon gjennomgått en endring de siste årene og er i dag like mye en møte plass for ulike firmaer som for instrumentbrukere og innkjøpere – om en ser utstillingen isolert.

I pressens søkelys – og delt gull
Hvert år arrangeres Pittcon Editor’s Awards, og årets Pittcon var intet unntak. Det har blitt en tradisjon at mange av fagredaktørene som besøker Pittcon slår sine hoder sammen for å utrope tre utstillere som etter pressens mening har med de mest innovative nyhetene – så også i år. Her må en være klar over at mange av redaktørene og journalistene er høyt kvalifiserte spesialister fra tidsskrifter som LC/GC og Chemical & Engineering News. Med andre ord, personer som ikke bare har dyptgående kunnskap om det de skriver om, men som også kjenner instrumentenes «innmat» og virkemåte bedre enn de fleste.
   Pittcon Editors’ Award ble i sin tid innstiftet av Gordon Wilkinson som ga ut Analytical Instrument Industry Report. I våre dager er det nyhetsbrevet Instrument news som organiserer avstemningen mens fagbladet American Laboratory «sponser» de fysiske utmerkelsene.
   To privateide selskaper delte førsteplassen i årets konkurranse mens en liten engelsk førstegangsutstiller tok bronseplassen foran mange velrennomerte aktører. Gullvinnerne ble Citius LCMS fra Leco Corp. og TrueSurface Microscopy raman spektrometer fra WITec GmbH. Citius LCMS er beregnet for analyse innen «metabolomics» og ligger godt foran tilsvarende instrumenter når det gjelder følsomhet. Det innovative instrumentet fra WITec gjør at en kan benytte Raman-målinger på ujevne materialoverflater da instrumentet lager et topografisk kart av overflaten slik at spekrometeret kan fokuseres presist.
   Årets sølv gikk til Samplicity fra Millipore – et produkt som benytter en semiautomatisert tilnærming for å filtrere prøver av forskjellig viskositet. Juryen fant at utstyret gjorde tunge og manuelle laboppgaver mye lettere slik at forskerne kunne konsentrere seg om de mer viktige arbeidsoppgavene. Astragene UV spektrometer fra det Cambridge-baserte AstraNet Systems vant årets bronse. Her benyttes pipettespissen som prøveampulle slik at prøvevolumet er intakt – også etter at analysen er gjennomført.
   De andre nominerte var: Micro ESR, Active Spectrum; MINI FLASH TOUCH, Ametek (Grabener); Assure NMR software og MAXIS 4G MS, Bruker; GC-Tof MS, DANI Instruments; CALIDUS micro GC, Falcon; Mini GC, Forston Labs; EGA/PY 3030D, Frontier Lab; Aqualog Absorbance/Fluorescent spectrometer, HORIBA; NanoPhotometer Pearl, Implen; Spiral Tof-Tof og InTouch Scope SEM, JEOL; Excellence Flash DSC 1, Mettler Toledo; 889IC Sample Center, Metrohm; Centrifan PE, Modular SFC: Perfinity Workstation, Perfinity/Shimadzu; Epsilon 3 EDXRF, PANalytical; LCMS 8030, Shimadzu; Niton FXL XRF, Thermo Fisher Scientific; Unifi software integration package, ACQUITY UPSFC og ACQUITY UPLC 2D Tech, Waters.

Mindre sofistikerte?
Vi merket oss at det var flere av de store instrumentleverandørene som nevnte at en del av kundegruppen har blitt mindre «sofistikert» – noe som gjør at utviklerne må lage mer «enkle» instrumenter i den forstand at brukergrensesnittet blir så enkelt som mulig – selv om analysene og teknologien bak er avanserte.
   Til tross for dalenede interesse i noen år - men med et lite oppsving i år - har arrangørene bak Pittcon uansett ikke tenkt å gi seg. Neste år står Orlando for tur - med nye konferansetemaer og nye eller forbedrede instrumenter.