Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

Endringer hos laboratorieleverandørene

Fra fire til ett selskap: Rett før jul kom meldingen om at IT Instrument-Teknikk AS skulle slås sammen med Nerliens Meszansky AS. Antallet norskeide selskaper blant laboratorieleverandørene var redusert med ett, men et nytt og sterkere firma så samtidig dagens lys. Vi har sjekket formen etter noen måneder i fellesskap.
Det eldste norskeide leverandørfirmaet i bransjen – her representert ved Asbjørn Jacobsen (t.v.) og Ragnar Evensen – satser på kvalitet og kunnskap som viktige overlevelsesfaktorer.
Det eldste norskeide leverandørfirmaet i bransjen – her representert ved Asbjørn Jacobsen (t.v.) og Ragnar Evensen – satser på kvalitet og kunnskap som viktige overlevelsesfaktorer.
Tekst & foto: Lars Ole Ørjasæter

Nerliens Kemisk Tekniske AS ble etablert i 1917, og er den eldste delen i Nerliens Meszansky AS som i dag består av de fire tidligere selskapene Nerliens, Dan Meszansky, Laborel og Instrument-Teknikk.
   – Formen er usedvanlig bra, forteller Asbjørn Jacobsen og Ragnar Evensen (tidl. IT – Instrument-Teknikk) i kor.
   – Vi har gjort dette før – i 2003 – da Nerliens fusjonerte med Meszansky – og i 2006 da Laborel ble med på laget. I 2003 la vi en relativt stram plan for hvordan fusjonen skulle gjennomføres. I 2006 brukte vi erfaringene da vi skulle bli enige med de fem eierne i Laborel, og nå har vi gjort det samme da vi skulle bli enige med de fem eierne i IT, sier Jacobsen.
   Evensen kan også røpe at dette ikke skjedde helt over natten:
   – Vi er en liten bransje og vi snakker jo sammen.

Alene i verden?
Lokale distributører er på mange måter prisgitt det som skjer ute i den store verden. Når noen slår seg sammen, kan agenturer bli borte – eller dukke opp – i løpet av få dager.
   – Vi ser det først og fremst som en fordel; vi er ikke et «datterselskap» og kan bygge opp porteføljen med de produktene vi mener dekker kundens behov – og vi kan snu oss kjapt dersom vi finner nye, spennende agenturer, sier Jacobsen.
   – Dette er likevel tosidig. Trusselen om å miste agenturer som ikke selger bra nok i forhold til leverandørens forventninger, ligger selvsagt der, men mulighetene er like store. Da Beckman og Coulter slo seg sammen i 1997 var det vi som trakk det lengste strået – selv om Kebo var en langt større aktør. Det samme skjedde da Thermo overtok Dionex.

Utfordringer
Nerliens Meszansky arbeider innenfor tre hovedområder; industri, helse og forskning.
   – Alle de fire opprinnelige selskapene leverte innen disse områdene, og vi er fortsatt der. I dag har vi tre utfordringer å ta hensyn til. Den første er som nevnt oppkjøp og fusjoner som kan endre varesammensetningen vår på kort varsel. Den andre er store omstruktureringer innenlands – som vi har sett innen næringsmiddelindustrien, og den tredje er at helseforetakene går sammen og blir svært store – som for eksempel helse Sør-Øst som i dag dekker nær 60 prosent av helse-Norge. Dette betyr at vi må være effektive og tilpasningsdyktige, sier Jacobsen.
   – Går mange av kundene utenlands for å kjøpe der det kan være bedre priser?
   – Det hender selvsagt, men så er det noe som heter service. Norge er fortsatt utenfor EU – noe som kompliserer den frie flyten av varer. Samtidig vil de fleste fortsatt handle innenlands på grunn av at leverandøren er nær. Kundenes krav til kort responstid øker stadig, og da er det ikke så greit om instrumentet er kjøpt fra Sør-Europa eller Asia, sier Evensen.
   Av den grunn har Nerliens Meszansky 11 personer ansatt fulltid innen service. Tidligere ble et nytt instrument satt opp på et par dager, men nå ønsker kundene gjerne også en metode eller to – og alt skal fungere før serviceingeniøren forlater laboratoriet.
   – Det hjelper derfor lite å sende et kolli med Bring og håpe det beste, når etterspørselen etter kompetanse er like stor som kravet til et godt instrument, avslutter Jacobsen og Evensen – som ser lyst på fremtiden under samme tak.