Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

Det internasjonale kjemiåret - rett rundt hjørnet

Den offisielle åpningen av det internasjonale kjemiåret - IYC2011 - skjer i Paris 27. og 28. januar 2011. Her hjemme har hovedkomiteen arbeidet med forskjellige arrangementer i lengre tid - blant annet deltakelse på Ski-VM i februar 2011.
Hva i all verden er sammenhengen mellom kjemi og Ski-VM? Faktisk ganske mye, kan kjemiårgeneral Einar Uggerud ved Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo, fortelle.
- Vi kan jo starte med dopinganalyse. Ingen kjemi - ingen avsløring av den som ikke har helt rent mel i posten - eller eget blod i kroppen.

Treski?
Heller ikke utstyret; ski, staver og smøring, slipper helt unna kjemikernes skarpe blikk. Uten kjemisk forskning hadde vi muligens fortsatt gått på treski. Først glasfiber og så karbonfibre og nanorør er resultater av kjemisk forskning. Det samme er skismøring med bedre og bedre gliegenskaper.
   Hva med «kondomdressene» som gir mindre luftmotstand? Bare kjemi det også.
   Alt dette og mer til vil norske kjemikere presentere for publikum under Ski-VM i dagene 23. februar til 6. mars 2011. Kjemikerne finner du i Spikersuppa i Oslo sentrum - mellom Stortinget og Nathionaltheatret.

Kjemilaboratorium for voksne
Neste arrangement under paraplyen Det internasjonale kjemiåret 2011, finner sted 21. mai 2011 på Blindern i forbindelse med Klimadagen UiO200.
   Her blir det «kjemilaboratorium for voksne» med aktuelle tema som kjemiske målemetoder relatert til miljøvern, hva atmosfærekjemi er for noe  - og hva dette kan fortelle oss om for eksempel klimaendringene, vannkvalitet og vannrensing og mye annet som burde interessere menigmann.