Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

Pittcon 2010: Tegn til lysning

Etter en noe stormfull amerikansk vinter – både økonomisk og værmessig – åpnet det 61. Pittcon, The Pittsburgh Conference on Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy i solfylte Florida. Selv med relativt grei temperatur på dagtid, nærmet termometeret seg frysepunktet onsdag 3. mars da Pittcon inviterte alle deltakerne til en «lukket kveld» i Universal Studios i selskap med the Simpsons og andre kjente figurer.
John B. Aasen (t.v.) vant tur til Pittcon sponset av Waters - og Rohit Khanna, Vice President World Wide marketing, satte pris på besøket fra Norge.
John B. Aasen (t.v.) vant tur til Pittcon sponset av Waters - og Rohit Khanna, Vice President World Wide marketing, satte pris på besøket fra Norge.
Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter

Nå var det kanskje ikke været og ymse «attractions» vi skulle snakke om. I en tid med noe haltende økonomi var det faktisk en del lyspunkter å spore blant instrumentleverandørene. Selv med en nedgang på 11 prosent i forhold til 2009, var Pittcon-president Annette Wilson fornøyd med besøket.
   I disse dager annonseres det for Pittcon 2011. Neste år er arrangementet tilbake i Atlanta – for første gang på 14 år. I følge opplysninger fra www.pittcon.org er det allerede påmeldt 950 utstillere, og det planlegges over 2.200 tekniske presentasjoner og vel 100 kortkurs. Med andre ord: Pittcon består og neste sjanse til å oppleve hva som rører seg innen analytisk kjemi og anvendt spektroskopi er i Coca Colaens hjemby Atlanta – fra 13. til 18. mars 2011.

Vant tur til Pittcon
John B. Aasen ved Veterinærhøgskolen vant årets tur til Pittcon sponset av Waters. Trekningen av tur til Pittcon blant deltakerne på Kromatografisymposiet i Sandefjord har blitt en tradisjon, og i år var det Aasens tur – etter en liten omtrekning. Aasen arbeider med analyse av algetoksiner, og benyttet besøket på Pittcon både til å lære nytt i de forskjellige foredragsrommene, og se på nytt utstyr – både det litt tyngre og i kategorien «kjekt å ha».
   – Jeg har blant annet sett på en del kromatografi- og kolonnedetaljer som det er interessant å ta med tilbake til jobben – blant annet lyddempende deksler til vakuumpumper. Alle detaljer som kan forbedre hverdagen på laboratoriet er av det gode, kunne Aasen fortelle.

Nytt og nyttig
Det ble Waters som startet «lanseringsfesten» på Pittcon – noen dager på forhånd – med Aquity UPLC H-Class System. Nyheten inneholder alt fra Aquity UltraPerformance LC (UPLC)-systemet (lansert i 2004) pluss sub-2-µm-partikkel kolonneteknologi.
   I følge Rohit Khanna (Vice President World Wide Marketing) var den tidlige lanseringen en kombinasjonen av at «vi ikke klarte å vente» og at kundene heller ikke ville vente når de visste at systemet var ferdig. H-Class kjører standard HPLC-metoder som problemløst overføres til UPLC – men inntil ti ganger raskere og med tilsvarende eller bedre oppløsning.
   Noen av nyhetene som Waters lanserte på Pittcon omfatter nye UPLC-baserte analytiske løsninger for karakterisering av biomolekyler inkludert glykoproteiner, proteiner med tilhørende aggregater, monoklonale antistoffer og rekombinante proteiner.
   Systemet kalles Size-Exclusion Chromatography (SEC) og er det første systemet som kombinerer sub-2-µm-partikkel kolonneteknologi med UPLC.
   Rohit Khanna kom også inn på verdens voksende mangel på drikkevann og det økte behovet for gode analyser der raske analyser ved hjelp av UPLC vil gi et viktig bidrag.
   Richard Ladd (Associate director US/UK Regional Research and Technology for Pharmaceutical Development) fra AstraZeneca stilte som «sannhetsvitne» og fortalte om fordelene med UPLC – og samarbeidet med Waters i forbindelse med utviklingen av det nye H-Class-systemet. Hos AstraZeneca er planen å bytte fra tradisjonell HPLC til UPLC fram til 2013.
   Karl K. Knigh, Jr. (Manager Engineering Indianapolis API Process Analytics Technologies) var også med på årets Waters-pressekonferanse. Han kunne fortelle om samarbeid med Waters som startet med spørsmålet «kan vi sette UPLC inn i et automatisert on-line analysesystem?». Svaret ble Patrol UPLC industrial process analyzer.

Dionex
Nyheten innen ionekromatografi var ICS-5000 – verdens første kapillære reagensfrie IC. Hjertet i systemet er IC Cube – en modul der en kobler til kapillære kolonner, supressor, degasser og injeksjonsventil. Fargekoder gjør koblingene enkle og en ICS-5000 har plass til to IC Cuber – noe som gir tokanals muligheter. Separate temperatursoner for hver IC Cube muliggjør to separate anvendelser.
  Dionex er også kjent for Nano LC, og årets nyhet var UltiMate 3000 RSLCnano System. Stikkordet her er blant annet «throughput» når det gjelder separasjoner av proteiner og peptider.

Agilent
En av nyhetene fra Agilent i år var en transportabel GC/MS som leverer data av lab-kvalitet. Instrumentet heter 5975T LTM GC/MSD (Low Thermal Mass Gas Chromatography Mass Spectrometry Detector). LTM-teknologien eliminerer den konvensjonelle GC-ovnen ved å pakke inn GC-kolonnen i et varmeelement med en egen temperatursensor. Dette gir hurtig oppvarming og ditto kjøling, og energiforbruket går også ned med 46 prosent. Instrumentet er blant annet tenkt brukt av forsvaret samt andre som arbeider innen sektoren «homeland security».
   En annen av nyhetene var en ny Single Quad LC/MS (6150B) som er en oppgradert LC/MS der målet er å holde tritt med tempoøkningen innen kromatografi. 6150B holder tritt med UHPLC og kan skanne ved 10.000 amu per sekund og likevel beholde meget bra datakvalitet. Instrumentet er også det første Single Quad-instrumentet som er utstyrt med Agilents Jet stream-teknologi. Dette er et unikt system for prøveinjeksjon som benytter superheated nitrogen sheath gass for å fokusere ionestrømmen inn i massespektrometeret. Fordelen er økt følsomhet og lavere relativ standard avvik ved deteksjonsgrensen.

Samarbeid om matvaresikkerhet
Bare i USA er det årlig rundt sju millioner tilfeller av matforgiftning – noe som gir rundt 30.000 sykehusinnleggelser, flere tusen dødsfall og en kostnad for samfunnet på mer enn fem milliarder USD – det hele i følge tall fra Centers for Disease Control.
   Agilent har en lang historie når det gjelder utvikling av analytisk verktøy og metoder som benyttes av myndigheter, næringsmiddelindustrien og private laboratorier for å teste næringsmidler. På Pittcon informerte Agilent om en ny samarbeidsavtale med National Center for Food Safety and Technology (NCFST) der målet er å utvikle nye vitenskapelig metoder for testing av matvarer. Som en del av avtalen vil Agilent utstyre NCFST-laboratoriet Summit-Argo, Illinois, med det siste innen analytisk instrumentering. Her vil det bli brukt til å analysere stoffer som melamin, aflatoksiner, pestisider, antibiotika og Clostridium botulinum.
   For en tid tilbake overtok Agilent Varian, og mange har lurt på hva som når skjer med Varian. Ledelsen i Agilent kunne berolige de fleste med at det meste ville fortsette som tidligere i og med at over 70 prosent av Varians instrumentering ikke overlapper Agilents produkter. Når det gjelder de resterende prosentene, vil en etter sigende ta det beste fra begge selskaper og lage nye – og bedre – instrumenter.

Thermo Fisher Scientific
Thermo har de siste årene vært kjent for sine mange oppkjøp, og det siste selskapet på stammen (i alle fall i løpet av Pittcon) var Ahura Scientific. Selskapet teller i dag har 35.000 ansatte og Marc Casper er president for det hele. Han kunne fortelle at også Thermo Fisher Scientific har merket den økonomiske krisen, men som de andre store selskapene har virkingene vært relativt små.
   Heller ikke Thermo hadde ligget på latsiden siden forrige runde med nyhetsslipp, og de kunne i år skilte med tre nye produkter innen MS – blant annet neste generasjon Ion Trap og Orbitrap MS. Innen molekylær spektoskopi ble en ny UV-VIS og nye fluorescens-instrumenter vist fram, og en ny automatisert fotometrisk analysator var også med til Orlando.
   Mange satser på håndholdte instrumenter og innen elementanalyse hadde selskapet utviklet en ny XRF håndholdt legeringsanalysator.
   Som hos flere av de store leverandørene er antallet nyheter, forbedringer og oppgraderinger så mange at det enkleste er å henvise til hjemmesiden der en får svar innen aktuelt interesseområde.

PerkinElmer
Også John Roush, president for Environmental health i PerkinElmer bekreftet at det hadde vært toffee tider i økonomien.
   – Samtidig har vi arbeidet hardt for å forbedre produktene og holde markedsandeler – noe vi har klart blant annet ved å satse mer på FoU. I fjor lurte vi på hvor dårlig 2009 ville bli. Nå er det mer «hvor bra vil 2010 bli?» sa Roush. Gjennomgangstonen er at PE leverer instrumentering til en rekke forskjellige markeder – noe som har hjulpet selskapet gjennom den økonomiske krisen hittil. Samtidig fokuseres det fortsatt på løsninger og tilnærmingsmetoder – med andre ord mer enn spesifikke instrumenter.
   PE har 8500 ansatte, og selv om hovedkvarteret fortsatt er i USA, satses det stadig sterkere på andre deler av kloden. I dag har for eksempel bare 39 prosent av Kinas befolkning adgang til skikkelig helsevesen, forbruket av drikkevann øker og miljøproblemene aksellererer. Som så mange andre instrumentselskaper ser også PerkinElmer at veksten kommer til å skje i Østen.
   Nytt fra PE i år var blant annet NexION 300 ICP-MS. Instrumentet har blant annet tre valgbare metoder for interferens-fjerning (standard, reaksjon og kollisjon). Det er også selvdiagnostiserende og er utstyrt med en ny RF-generator – og utgjør sjuende generasjon av ICP-MS fra PE.
   Av andre nyheter kan det tas med at FT-IR-mikroskopet Spotlight 150 har fått seks ganger økning i følsomhet. I tillegg er det bygget inn mer automasjon og forbedret brukergrensesnitt samt standardisert integrert software.
   Også innen kromatografi er det gjort forbedringer, og Clarus 680 GC har fått 30 prosent økt prøvekapasitet, forbedret software og forenklet brukergrensesnitt. For noen år siden lanserte PerkinElmer konseptet One Source. Per dato gis det support til mer enn 400.000 instrumenter fra 50 forskjellige leverandører i 120 land.

Forston Labs
Forston Labs var nykommer på Pittcon – og så ferske i bransjen at firmaet ble presentert for første gang offentlig på Pittcon. Produktet som ble lansert heter LabNavigator og produktideen er at analytikere trenger mange sensorer men at en ikke trenger å fylle opp benken med ett instrument fro hver sensor –i følge selskapets president, Brian Williams.
   LabNavigator som inneholder multiteknologi – det vil si at flere sensorer kan kobles til samtidig og de arbeider simultant. Skjermen der alle data kommer opp, er på 7x5,3 cm og hele instrumentet veier 350 gram – eksklusiv sensorer. En kjekk opsjon er muligheten for å skrive inn tekst – enten via tastatur på skjermen – eller ved hjelp av et vanlig eksternt USB-tastatur.
   Tilgjengelige sensorer ved lanseringen var spektrometri, turbiditet, kalorimetri og elektrokjemi. Instrumentet som egner seg godt i felten, inneholder i tillegg en GPS som forteller hvor prøvene er tatt. Instrumentet kan også samkjøres med alle OceanOptics spektrometre via USB.
   – Hvem er brukerne? Williams tror at det vil være behov for flere per laboratorium, og det vil være sparte kostnader ved at en kan bygge ut ett instrument med forskjellige sensorer i stedet for å kjøpe en rekke småinstrumenter med forskjellige bruksområder. Ellers er det innebygget 16 forskjellige språk inkludert mandarin. Norsk er nok dessverre ikke med. I starten leveres instrumentene kun til Nord-Amerika, men planen er å ekspandere utover landegrensene i løpet av året.

Jasco
Jasco presenterte to nye serier Raman spektrometre – Series 5000 og Series 7000. Instrumentene kan integrere så mange som åtte lasere (ni forskjellige bølgelengder) fra UV til NIR, autolaser, Raman SCA (scattering path alignment) samt automatisert grating og valg av laser.

Nlisis
Vi stiftet bekjentskap med det nederlandske firmaet for to år siden da de lanserte kolonneskjøtesystemet Meltfit One. Nederlenderne har ikke ligget på latsiden, og i år lanserte de en hendig sak for laboratorier med flere GC’er og mange kolonner. Systemet kalles Meltfit Column Guide dockingstasjon for kolonner. Anordningen er todelt der kolonnen spennes opp i den ene delen mens den andre delen – en innsats – plasseres permanent i kolonneovnen. Så er det bare å skyve kolonnedelen inn i innsatsen. Når koblingene er gjort, flytter opphenget seg slik at en unngår «cold spots».
   På Pittcon ble prototypen vist, og en regner med at systemet vil være på markedet i løpet av andre halvår 2010. I dag er det antakelig mellom 200.000 og 250.000 GC’er på verdensbasis – og minst fem kolonner per instrument. Ved å plassere hver kolonne i en slik dockingstasjon, vil den som arbeider mye med bytte av kolonner kjapt regne ut hvor mye tid som kan benyttes til mer interessante oppgaver.

Ametek/Spectro
Spectro dukket opp i 1979 og har hittil levert mer enn 30.000 instrumenter innen XRF, ICP og OES. I år presenterte Spectro som nå er en del av Ametek, hva de kaller verdens første fullsimultane ICP-MS-instrument. Spectro MS analyserer hele elementspekteret mellom litium og uran i hver analyse. Fordelen er større hastighet og høyere nøyaktighet sammenliknet med et sekvensielt massespektrometer – og at en ikke trenger å vite hva en skal analysere da instrumentet tar hele spekteret. Samtidig reduseres feilkilder som støy både i plasmaet og i forbindelse med prøveinjeksjon. Instrumentet er utstyrt med ny detektorteknologi der detektoren har 4.800 kanaler (som er 20 kanaler per isotop) – og hver kanal er utstyrt med to separate detektorer med forskjellig signalforsterkning.

Eksigent
Årets nyhet fra Eksigent var en mikroskala HPLC, EkspressLC-Ultra, som kombinerer UHPLC-ytelse med fordelene til Mikro-LC. Systemet tåler et kolonnetrykk opp til 10.000 psi og med kolonner i sub-2 mikron-området. Systemet inneholder også et nytt, redesignet UV-deteksjonssystem som er CCD-basert. Den høye UV-følsomheten hos EkspressLC-Ultra muliggjør deteksjon av urenheter ved nivåer ned til 0,05 prosent – noe som blant annet er viktig innen legemiddelforskning. Systemet benytter også Eksigents Microfluidic Flow Control (MFC) teknologi for å generere nøyaktige og reproduserbare flow rates fra 1 til 50 mikroliter per minutt.

Wyatt Technology Corp.
Wyatt har lysspredningsanalyse som sitt spesialfelt, og nyheten i år var instrumentet Optilab High Concentration T-rEx – et refraktometer med «Extended range». I forhold til andre tilsvarende instrumenter er deteksjonskraften 256 ganger høyere og det dynamiske området 50 ganger bedre. Wyatt-sjef Geofrey Wyatt forklarer det slik:
   – I dag har vi mye bedre LED-lyskilder, og vi kan foreta 1 million målinger per sekund på grunn av bedre datamaskiner (2 GHz). Samtidig kan vi styre lyset innen 1 nanometer – som er bredden av seks karbonatomer! Støy har lenge vært et problem, men med T-rEx er støyen redusert til +/- 7,5 x 1010 RIU – noe som er tre ganger følsomheten hos forgjengeren rEX – og det er samme følsomhet over hele bredden.
   Brukeren kan selv skifte lyskilde, instrumentet kan måle absolutt RI (refraktiv indeks) i en løsning, og flow cellen har et volum på bare 7,4 μL – noe som blant annet gir bedre temperaturstabilitet.

Camo
Camo var eneste norske utstiller på Pittcon i år – selv om bemanningen var den amerikanske delen av selskapet. Camo ble etablert i Trondheim i Trondheim i 1984 av blant andre Arne Tyssø, og første versjon av dataprogrammet Unscrambler for multivariat dataanalyse (for DOS) kom i 1986. Multivariat dataanalyse var mye omtalt for en del år siden, og i dag er dette et verktøy som benyttes innen mange områder som prosesskontoll, prosessmonitoring og kvalitetskontroll. Brukerne er blant andre over 3000 firmaer (Statoil, Hydro, Nycomed og Yara – for å nevne noen lokale selskaper) og 300 universiteter i 47 land.
   Camos nyhet på Pittcon var The Unscrambler X – alt-i-ett multivariat datanalyse og eksperimentdesign i samme pakke. Programvaren er gjennomgående redesignet med blant annet utvidede muligheter for dataimport fra andre programmer og leverandører med forhåndsvisning. Nye algoritmer som L-PLS, HCA, SVM og LDA er også med sammen med en egen rapportgenerator. Programmet er modulbasert og nye muligheter kommer som Plug-Ins. Programmet er også solgt som OEM-program til en rekke instrumentleverandører – blant annet innen NIR.

Pittcon Editors’ Award
Også i år utropte fagredaktører fra kjemibransjen de mest innovative nyhetene på Pittcon, og det ble som vanlig utdelt plakett gull, sølv og bronse. «Best in show» – årets vinner – ble et partikkelanalyseinstrument (partikkelstørrelse) ved navn Archimedes fra Affinity Biosensors. Instrumentet måler størrelse, masse, tetthet og konsentrasjon i partikler fra 50 nm til 5 μm. Dette er kjerneområdet når en studerer silikaslurry, levende bakterieceller, proteinbelagte polymerkuler og andre materialer innen farmasøytisk og biomedisinsk forskning. Instrumentet er basert på Arkimedes’ lov. Partiklene som skal måles flyter gjennom en mikrokanal i en mikroelektromekanisk arm som resonerer ved en frekvens på rundt 400.000 Hz. Når en partikkel når enden av armen endres frekvensen i armen i forhold til partikkelstørrelse og masse med en oppløsning på 1 femtogram.
   Sølvet gikk til Spectros fullsimultane ICP-MS-instrument. Spectro MS analyserer hele elementspekteret mellom litium og uran i hver analyse. Instrumentet arbeider tre ganger raskere enn konvensjonelle ICP/MS-instrumenter, og passer for analyser innen geologi, miljø, kriminalteknikk og farmasi.
   MSI Tokyo fikk årets bronse med instrumentet infiTOF – der ny teknologi dramatisk reduserer størrelsen på et TOF massespektrometer. Den portable infiTOF – på størrelse med en mikrobølgeovn – kombinerer en elektronioniseringskilde med en ny «multiturn orbi-electrode» TOF-analysator og detektor. Instrumentet er utviklet ved universitetet i Osaka, Japan.

Georgia
Neste år er det duket for et nytt Pittcon, og som allerede nevnt er det Atlanta, Georgia, som er vertsby. Sist Pittcon var på de kanter var i 1997. Siden har det vært både OL og annet i utstillingshallene, men 13.-18. mars er det atter duket for analytisk kjemi og anvendt spektroskopi. Oppdaterte nyheter finnes på www.pittcon.org