Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

Agilent 1290 Infinity LC takler det meste

Med et nylig avsluttet Pittcon friskt i minne, skulle en tro at det ville gå noen måneder til den neste nyhetslanseringen på instrumentsiden. Ventetiden ble heller kort, og i slutten av april inviterte Agilent til avduking av nyheter i Tyskland i nærvær av en engere krets av europeisk fagpresse og med Kjemi som det eneste av de skandinaviske tidsskriftene.
Tekst: Lars Ole Ørjasæter

Agilent hadde to nyheter å vise fram; den nye LC’en Agilent 1290 Infinity og Agilent 7100 Capillary Electrophoresis System. Det er også første gang at Agilent gir et instrument spesifikt navn utover nummerangivelsen.

1290 Infinity HPLC
Agilent hevder noe ubeskjedent at diskusjonen rundt UHPLC nå er over. Den nye LC’en er kraftigere, mer følsom og mer fleksibel enn hva konkurrentene kan levere, og spesifikasjonene er (for øyeblikket) de beste innen HPLC, UHPLC og LC/MS.
   I dag er det rundt ti leverandører som selger dedikerte UHPLC-systemer. Systemene som har kommet i løpet av de siste fem årene, opererer med forskjellige trykk, flow rate, systemvolum, temperatur og detektorfølsomhet. Selv med relativt ny teknologi, har alle sine begrensninger i forhold til kolonnedimensjoner og partikkelteknologi. Et annet problem er å flytte metoder mellom systemene.
   Det er dette forskerne hos Agilent har tatt tak i, og 1290 Infinity er per i dag det eneste instrumentet som kan kombinere trykk opp til 1200 bar med flow rate opp til 5 mL/min. For å få til dette har en blant annet tatt i bruk en ny pumpe, og sammen med såkalt Active Damping og en mikseteknologi for mikrofluider kalt Jet Weaver, oppnås svært høy mikseeffektivitet av gradienter. For den bilinteresserte er det også verdt å merke seg at den robuste pumpen bruker den samme teknologien som driver clutchen i en Porsche Cayenne.
   Også autosampleren og kolonneovnen er ny, og det er mulig å sette opp systemet til å kjøre opp til 2000 prøver i løpet av åtte timer. Det er også mulig med mer automatikk – blant annet kombinasjonen av inntil åtte kolonner og 26 løsemidler. Av andre nyheter er detektoren som gir flat «baseline» under alle forhold samt en 6 cm flow celle som gir høyere følsomhet.
   Som navnet antyder, inngår 1290 Infinity som en del av Agilents 1200-serie der det til nå er solgt mer enn 500.000 moduler på verdensbasis. 1290 er «baklengs» kompatibel med eldre moduler i 1200-serien samt med alle Agilents MS-systemer.

Sannhetsvitner
Vi har før nevnt at instrumentutviklingen i våre dager definitivt er kundestyrt. Agilent har gått ett skritt videre, og Agilent 1290 hadde vært gjennom en omfattende beta-testing før den ble presentert for presse og brukere. Beta-testeren var heller ikke noen «hvem som helst»: Pat J. Sandra er professor ved Institutt for Organisk kjemi og direktør for Pfizers analytiske forskningssenter ved Universitet i Ghent i Belgia, men for mange er han nok mer kjent som sjef for Research Institute for Chromatography. Sandra er aktiv innen de fleste områdene innen separasjonsvitenskap (GC, LC, SFC og CE), og i følge Sandras CV arbeider han med «high-throughput, high-resolution, miniaturization, hyphenation and automation to study pharmaceuticals, bio-molecules, natural products and endocrine disrupting chemicals».
   Det skulle være mer enn nok til å uttale seg med tyngde om Agilents nye LC – noe han definitivt gjorde. Superlativene satt løst, men vi fikk et klart inntrykk av at mannen slett ikke var «kjøpt og betalt» for å komme med uhemmet skryt.
   Også Daniel Zimmerli, senior teknologikoordinator ved Hoffmann-La Roche i Basel, Sveits, var invitert for å fortelle om erfaringene med det nye instrumentet, og han pekte spesielt på separasjonshastigheten som er viktig når mange legemiddelanalyser skal kjøres.

Grønn kromatografi
Sandra slo også et slag for grønnere kromatografi, noe som er mulig når en kan øke trykket.
   – En sparer 66 prosent acetonitril ved å øke trykket fra 140 til 880 bar. Samtidig kan en droppe acetonitril ved trykk over 440 bar og heller bruke metanol ved trykk opp til 590 bar eller etanol ved trykk fra 770 bar c der etanol selvsagt er å foretrekke av de tre. Det er mulig å kjøre grønn kromatografi, men en må optimalisere mobilfasen fro å få det til, sa Sandra.

7100 CE
Med Agilents nye kapillærelektroforesesystem er følsomheten igjen økt – denne gangen med en faktor på ti (og en har også klart 20). Agilent ser på elektroforese som ett av selskapets kjerneområder, og Nitin Sood, sjef for Agilents elektroforeseavdeling, påpekte at systemet som kommer med diode-array basert UV-detektor som standard også enkelt kan kobles til andre detektorer.
   Instrumentet er beregnet på analyse av biomolekyler, legemidler og ioner – og egner seg spesielt godt for separasjoner som kan være vanskelige å få til med LC. Instrumentet er utstyrt med en ny diode array detektor, og sammen med annen «optisk» innmat, er følsomheten økt betraktelig. Det er også enkelt å koble CE-instrumentet mot MS, noe som gir kort analysetid og høy separasjonseffektivitet kombinert med informasjon om molekylær vekt og struktur. I tillegg kan systemet kobles mot laser indusert fluoresens eller elektrokjemisk detektor. Plug & Play er stikkordene her.
   Instrumentene blir stadig mindre, og 7100 tar 25 prosent mindre plass på benken enn tilsvarende instrumenter, og energiforbruket er resultert til det halve.