Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

Nytt nanotek-laboratorium på NTNU

Den offisielle åpningen av et nytt renrom for nanoteknologisk forskning ved NTNU finner sted tirsdag 12. mai 2009. Dette er en svært viktig milepæl for NTNU NanoLab, og for NTNUs bidrag til kompetanseutviklingen for fremtidens kunnskapssamfunn.
Kostnaden for bygging og utrustning av laboratoriet så langt er ca 200 millioner kroner. NTNU har til nå dekket ca 75 prosent av disse kostnadene, men andre aktører – Forskningsrådet og SINTEF og Kunnskapsdepartementet – har også gitt betydelige bidrag.

Unikt laboratorium
Laboratoriet er konstruert for å være tilnærmet fritt for støv og vibrasjoner, samt tilpasset fremtidige krav til utrustning. Det er lagt til rette for tverrfaglig forskning langs ulike faglige akser.
   – Dette gjør laboratoriet unikt i Norge i dag, sier styreleder for NTNU NanoLab, Bjørn Torger Stokke.
   Laboratoriet er planlagt for å kunne ivareta nasjonale behov innenfor nanoteknologi, og er utviklet i samarbeide med SINTEF. Forskerne får i en felles fasilitet mulighet til å lage helt nye strukturer og materialer som forventes å ha stor samfunnsmessig betydning. NTNU er også svært opptatt av at forskningen foretas innenfor trygge rammer i laboratoriet, og at staben utvikler samfunnsperspektivet i bred forstand når de involverer seg innenfor dette fagområdet.

Støv- og vibrasjonsfritt
I laboratoriet skal det fremstilles og karakteriseres materialer og komponenter ved ultrahøy presisjon og små dimensjoner for å kunne få frem nye egenskaper. Dette krever at støv blir fjernet og vibrasjoner blir dempet for ikke å påvirke fremstillings- og avbildingsprosessene.
   – Bygningsteknisk er dette også en milepæl ved NTNU, sier daglig leder Erik Wahlstrøm. Laboratoriet er i ferd med å bli utstyrt med noe av de mest moderne utstyret som finnes for å kunne fremstille miniatyriserte strukturer. Ved hjelp av elektron- og ionestråler kan det lages små strukturer med stor presisjon. Avhengig av sammensetning kan disse anvendes i forsking med mange formål: Innenfor fornybar energi, vil laboratoriet kunne brukes til å lage mer effektive solceller, katalysatorer som gir renere prosesser, membraner som vil kunne separere CO2, og mye annet.
   Andre eksempler er sensorer innenfor biomedisin, informasjonslagring som ikke er avhengig av strømtilførsel, informasjonslagring som ikke er påvirket av sterke magnetfelt, kimer for vekst av fiber i nanometer området som også kan sende ut lys.